T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Ankara Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi

Barajlar

İçme Suyu Sağlayan Barajlar

Bayındır Barajı: Ankara’nın 12 km güneydoğusunda, Bayındır Deresi üzerinde kurulmuştur. 1965 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 0.71 km2’dir.

Çamlıdere Barajı: Çamlıdere ilçesinden akan Bayındır Deresi üzerinde inşa edilmiştir. 1985 yılında faaliyete geçmiştir. 32 km2’lik göl alanı vardır.

Çubuk I Barajı: Ankara’nın 11 km kuzeyinde, Çubuk Çayı üzerinde 1930–36 yılları arasında inşa edilmiştir. İçme-kullanma ve sanayi suyu temini yanı sıra taşkın kontrolü sağlamak amacıyla kurulmuş olan baraj Cumhuriyet döneminin ilk barajıdır. Akarsu yatağından yüksekliği 25 m olup, göl alanı 0,94 km2’dir.

Çubuk II Barajı: Ankara’nın 54 km, Çubuk ilçesinin ise 5 km kuzeyinde Çubuk Çayı üzerinde, vadinin daraldığı bir bölgede, şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan bir barajdır. 1964 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 1.20 km2’dir.

Sulama Suyu Sağlayan Barajlar

Asartepe Barajı: Güdül ilçesi yakınlarında akan İlhan Deresi üzerinde kurulmuş ve 1980 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 1.77 km2, sulama alanı 2.260 hektardır.

İçme ve Sulama Suyu Sağlanan Barajlar

Kurtboğazı Barajı: İstanbul yolu üzerinde 56. kilometrede yer alır. Piknik alanlı, yüzme havuzu ve restoranı bulunan barajın gölü su sporları için elverişlidir. Ulaşım toplu taşıma araçlarıyla yapılmaktadır.

Elektrik Enerjisi Sağlanan Barajlar

Kesikköprü Barajı: Kızılırmak nehri üzerinde inşa edilen baraj 1966 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 6.50 km2’dir.

Sarıyar Barajı: Ankara’ya 165 km uzaklıkta, Nallıhan yolu üzerindedir. Barajın arkasındaki yapay gol balıkçılık ve su sporları için elverişli olup kıyısında tesisler bulunmaktadır. Ulaşım Nallıhan ilçesi otobüs ve minibüsleri ile yapılmaktadır.